Είναι Σωστό Να Κάνετε Παρασπονδίες Στη Δίαιτα Ή Στην Προπόνηση Σας;

Είναι Σωστό Να Κάνετε Παρασπονδίες Στη Δίαιτα Ή Στην Προπόνηση Σας;
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε κατά γράμμα το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης σας, έτσι δεν είναι; Φυσικά και είναι! Όμως, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια μέρα «παρασπονδίας» (cheat day) μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα σας για διάφορους λόγους. Αρχικά, δεν μπορεί να είστε τέλειοι όλη την ώρα, και επιπλέον, μερικές φορές δίνοντας κάτι διαφορετικό στο σώμα σας μπορεί να του κάνει καλό!

Cheat Days, Γιατί Τις Χρειαζόμαστε;


Ναι, διαβάσετε σωστά, θα πρέπει να "παρασπονδείτε" στα προγράμματα διατροφής σας και γυμναστικής σας. Αυτές οι «cheat days» είναι καλές για σας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ας ξεκινήσουμε με τη διατροφή σας. Έχετε ένα καλό πρόγραμμα σε εφαρμογή, χάνετε βάρος, οπότε γιατί να παρασπονδείτε;



Καταπολέμηση Της Λιγούρας


Αρχικά , το να έχετε μια cheat day (η οποία είναι χαλαρά ορίζεται ως έχοντας μια ημέρα της εβδομάδας, όπου μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε, όλα εκείνα τα τρόφιμα που είναι ταμπού για τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας) μπορεί να σας βοηθήσει την καταπολέμηση συμπτωμάτων λιγούρας κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων έξι ημερών. Εάν γνωρίζετε ότι την Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε μια πίτσα ή ένα ντόνατ, θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε πιστά το πλάνο διατροφής για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Το Body for Life ήταν ένας από τους πρώτους τόμους που προέβαλε την έννοια της cheat day. Ο δημιουργός του προγράμματος, ο Bill Phillips, δήλωσε ότι μια ελεύθερη ημέρα μία φορά την εβδομάδα, κατά την οποία θα είχατε τη δυνατότητα να φάτε πράγματα που γενικότερα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας «υγιεινής» διατροφής, θα βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει να μπει σε οποιοδήποτε κατάσταση ασιτίας.

Αυτό ήταν επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τους συμμετέχοντες του προγράμματος να αποφύγουν την υπερφαγία σε άλλες ημέρες, αφού ήξεραν ότι η cheat day ήταν κοντά!

Πρόσφατα, στο βιβλίο τού The Four Hour Body, ο Tim Ferris υποστήριξε επίσης τη λήψη μιας cheat day μια φορά την εβδομάδα για την καταπολέμηση της λιγούρας και την αποφυγή της αισθήματος στέρησης από το σώμα. Σκεφτείτε την ημέρα εκείνη ως ημέρα «επιβράβευσης» που ήσασταν "φρόνιμοι" το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Ορμονικά και Μεταβολικά Οφέλη


Πέραν από τα «ψυχολογικά» οφέλη (η απόκριση επιβράβευσης), υπάρχουν και ορισμένα ορμονικά και μεταβολικά οφέλη από το cheat day.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι ημέρες αυτές μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την παραγωγή θυρεοειδών ορμονών, επειδή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας, μπορεί να είστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό συνήθως ισχύει μόνο για όσους κάνουν δίαιτα όπως η δίαιτα 17 ημερών, παρά αυτούς που απλά ακολουθούν ένα νέο, πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Με άλλα λόγια, αν έχετε απλά αποφασίσει να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά ή τη ζάχαρη και ενδεχομένως να τα αντικαταστήσετε με υγιεινότερες επιλογές, κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε σε θερμιδικό έλλειμμα.

Αν κάποιος είναι σε θερμιδικό έλλειμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η cheat day θα επαναφέρει αυτές ορμόνες του θυρεοειδούς ξανά.

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι η cheat day στην πραγματικότητα αυξάνει το BMR σας, ή βασικό μεταβολικό ρυθμό. Γιατί; Επειδή το σώμα σας υποχρεώνεται να ασχοληθεί με όλες αυτές τις επιπλέον θερμίδες, γι 'αυτό πραγματικά εργάζεται σκληρά! Όμως αν το κάνατε αυτό κάθε μέρα, απλά θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.

Πάρτε ένα Ρεπό από την Άσκηση σας. Κάθε Εβδομάδα.


Οι προσωπικοί γυμναστές, οι φυσιολόγοι άσκησης και οι γιατροί συμφωνούν, ότι θα πρέπει να κάνετε μια ημέρα μακριά από τις ασκήσεις γυμναστικής σας, κάθε εβδομάδα.

Επισκευή και Επαναφορά


Οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν και να επισκευαστούν και ολόκληρο το σώμα σας χρειάζεται μια ημέρα για επαναφορά κάθε εβδομάδα. Την ημέρα αυτή, πάρετε επιπλέον ώρες ύπνου και απλά απολαύστε το χρόνο ξεκούρασης! Για εκείνους που έχουν έντονα προγράμματα προπόνησης, που σηκώνουν μεγάλα βάρη ή κάνουν έντονες καρδιαγγειακές προπονήσεις, μία μέρα ανάπαυσης θα επιτρέψει στους μυς του σώματος να ανακάμψουν.

Αν τρέχετε πολύ ή κάνετε οποιοδήποτε είδος άσκησης υψηλής έντασης, οι αρθρώσεις σας καταπονούνται , και χρειάζονται κάποιο χρόνο διαλείμματος. Αν δεν ξεκουραστείτε, θα πληρώσει το τίμημα μακροπρόθεσμα, με τενοντίτιδα, πόνο στην πλάτη, πόνο στις αρθρώσεις, ή και χειρότερα.

Αν και αυτό δεν θεωρείται καθόλου ως "cheat day" καθεαυτό, καθώς όλοι οι προσωπικοί γυμναστές συμφωνούν ότι το σώμα χρειάζεται μια ημέρα διαλείμματος, πολλοί οι οποίοι είναι μανιακοί του γυμναστηρίου ή λάτρεις της άσκησης χλωμιάζουν και μόνο στη σκέψη του να πάρουν μια μέρα άδεια.

Όμως, όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω, όταν δεν παίρνετε μια μέρα άδεια, το σώμα σας ίσως αρχίσει να εξουθενώνεται, και δεν θα μπορείτε πλέον να αποδώσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας όταν το σώμα είναι υπερβολικά κουρασμένο. Αν είστε ένα από τα άτομα που δεν μπορούν να διανοηθούν να μην γυμναστούν για μια ημέρα, αφιερώστε μια μέρα την εβδομάδα για να εξασκήσετε μιας ήπιας μορφής γιόγκα ή κάνετε έναν περίπατο. Έχετε σκύλο; Ο σκύλος σας θα εκτιμήσει τον επιπλέον χρόνο μαζί σας!

Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να αναρρώσει επιτρέποντας σας να εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενεργητικοί.

Σε γενικές γραμμές, μια cheat day ή μέρα χαλάρωσης, είναι απαραίτητη όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό επίσης. Ο ανεφοδιασμός και η ξεκούραση είναι τόσο σημαντικά για το σώμα σας όπως είναι η γυμναστική και η διατροφή. Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι όλη την ώρα, και χρειαζόμαστε να απολαύσουμε λίγη ώρα την εβδομάδα για τον εαυτό μας. Το σώμα μας χρειάζεται να είναι δυνατά τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Έτσι, μια φορά την εβδομάδα, απολαύστε εκείνο το κομμάτι πίτσα και κοιμηθείτε καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...